Banjaluka: Izbrisano 536 preduzetnika

Bez autora
Jun 25 2014

Odjeljenje za privredu izdalo je 316 odobrenja za rad samostalnim preduzetnicima u prvih pet mjeseci ove godine, a u istom periodu odjavljena su 242 preduzetnika. Po sili zakona odjavljeno je još 536 onih koji nisu izvršili usklađivanje djelatnosti.Prema podacima ovog odjeljenja, do 31. maja ove godine broj aktivnih samostalnih preduzetnika iznosio je 3.727. Do smanjenja broja aktivnih samostalnih preduzetnika došlo je prvenstveno usljed zakonskog usklađivanja djelatnosti. U roku od dvije godine tu obavezu je izvršilo 3.700 preduzetnika, dok 1.060 nije izvršilo obavezu usklađivanja sa Zakonom o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, navode u odjeljenju.

Banjaluka: Izbrisano 536 preduzetnikaOdjeljenje za privredu izdalo je 316 odobrenja za rad samostalnim preduzetnicima u prvih pet mjeseci ove godine, a u istom periodu odjavljena su 242 preduzetnika. Po sili zakona odjavljeno je još 536 onih koji nisu izvršili usklađivanje djelatnosti.

Prema podacima ovog odjeljenja, do 31. maja ove godine broj aktivnih samostalnih preduzetnika iznosio je 3.727.

- Do smanjenja broja aktivnih samostalnih preduzetnika došlo je prvenstveno usljed zakonskog usklađivanja djelatnosti. U roku od dvije godine tu obavezu je izvršilo 3.700 preduzetnika, dok 1.060 nije izvršilo obavezu usklađivanja sa Zakonom o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti - navode u odjeljenju.

U informaciji o stanju u privredi i zapošljavanju u gradu koja sadrži podatke zaključno sa martom ove godine, a koja će se naći pred odbornicima na idućoj sjednici gradskog parlamenta, stoji da je preduzetništvo na području grada okarakterisano kao nerazvijeni sektor zbog nedovoljne podrške njegovom razvoju.

- Najveći broj preduzetnika s područja grada aktivan je u sektoru trgovine i ugostiteljstva. Nepostojanje podataka o veličini i ekonomskoj snazi preduzetništva odražava se na neuređenost ekonomske politike za razvoj preduzetništva - navedeno je u informaciji.

Naglasili su da je neophodno regulisati sektor u nekoliko polja.

- Potrebno je unaprijediti jedinstveni registar preduzetnika, uporediv s drugim bazama podataka, zatim uvesti obavezu izrade finansijskih izvještaja koje će preduzetnici dostavljati nadležnim institucijama, te uspostaviti funkcionalniji komorski sistem, razvijati preduzetničku klimu i mrežu za poslovni razvoj. Neophodno je obezbijediti kvalitetan i siguran sistem finansijske podrške, naročito starih zanata i deficitarnih zanimanja - preporučeno je u dokumentu.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović je rekao da je situacija u preduzetništvu nepovoljna već nekoliko godina.

- Gradske vlasti pokušavale su tokom prošle i ove godine da poboljšaju situaciju smanjenjem pojedinih taksi i kroz subvencije za zapošljavanje - rekao je Marjanović.

Taksa

Pred odbornicima će se naći i dopuna odluke o administrativnim taksama koja predviđa oslobađanje od plaćanja 32 KM za privremeni ili trajni prekid djelatnosti. Dopuna se odnosi na preduzetnike koji nisu u mogućnosti da obavljaju iste djelatnosti, kao posljedica elementarnih nepogoda i drugih nesreća zbog kojih je proglašena vanredna situacija na području grada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik